Kaip paruošti sklypą pamatų statybai

 

Daugelis šeimų persikelia iš buto į nuosavą namą. Parduoda gyvenamąjį plotą mieste ir kraustosi arčiau gamtos. Plotas nepalyginamai didesnis nei miesto butų, kaip kuriais atvejais turi ir daugiau privalumų.

Dažnu atveju šeima nusprendžia savo jėgomis statyti, o ne rinktis iš jau pastatytų pardavimui namų. Sklypas statybai daugiausia perkamas tose vietose, kur yra pagrindinės komunikacijos: elektra, magistralinis dujos ir vandentiekis, taipogi įtakoja ir sklypo lokacija. Sklypo savininkas turės pasirūpinti kanalizacija.

Būtina įregistruoti nuosavybės teisę į objektą. Pagrindiniai dokumentai apima namo ir sklypo planą. Statyba atliekama pagal valstybinius standartus ir dabartinius statybų reikalavimus.

Teritorijos valymas

Sklypo paruošimas žemės darbams prasideda nuo augalų ir šiukšlių valymo. Grandininiu pjūklu nupjaukite nereikalingus medžius ir šakas, tada sudeginkite arba utilizuokite. Tinkamą medieną pasilikite, nes jos prireiks ruošiant namo pamatus. Medžių šaknys išraunamos traktoriumi. Sunkiai prieinamose vietose įkasamos ir nupjaunamos medžių šaknys. Kelmai, mediena išvežama į sąvartyną. Po valymo matomas visas sklypo vaizdas. Sklypas paruoštas tolesniam darbui. Vieta išlyginta traktoriumi, padarytas įvažiavimas į sklypą. Jei sunkiasvorių transporto priemonių įvažiavimas yra sunkus, laikinos tvoros geriau neįrengti. Tvorą optimalu statyti išpylus pamato plokštę.

Žemės išlyginimas

Aikštelės paruošimas pamatams apima dirvožemio išlyginimo etapą. Praktiškai pamatai liejami be paruošimo. Daugybė mažų klaidų sudaro dideles ir sukelia papildomų išlaidų. Klaidos prasideda nuo įtrūkimų. Darant tai teisingai, gali sutaupyti daugybė nervų ir pinigų. Pasikonsultuokite su statybos inžinieriumi. Specialistai parinks geriausią variantą.

Yra trys sklypo pagrindo paruošimo tipai:

  • Smulkintas akmuo;
  • Smėlis;
  • Cementas.

Po pamato plokšte naudojama skalda. Pasiruošimas reikalingas, kai vandens lygis yra pakankamai aukštas. Silpnas apatinis sluoksnis padengtas skalda, suplotas ir pastatytas pamatas.

Be to, jums reikės išlyginamojo betono sluoksnio, hidroizoliacijos, apsauginio sluoksnio virš hidroizoliacijos ir armuojančio narvelio. Apkrovai paskirstyti naudojama skalda. Medžiaga supilama į tranšėją, sutankinama ir ant viršaus dedama monolitinė plokštė.

Smėlio paruošimas dažnai naudojamas tais atvejais, kai po pagrindu reikia dėti pamatų blokus arba surenkamus padus. Tranšėjos, įdubos ir kalvos išlygintos smėliu. Dėl gerų tankinimo savybių smėlis tolygiai perkelia pagrindo apkrovą. Medžiaga naudojama surenkamiems pamatams, jei nėra monolitinės juostos. Betono paruošimas skirtas išlyginti tranšėją ir teisingai paskirstyti apkrovą. Daugelis žmonių pasirenka cemento variantą naudodami betoną. Montavimo metu patogu pritvirtinti klojinius. Cemento paruošimas atlieka papildomo apsauginio betono sluoksnio vaidmenį ir patogią armatūros vietą spaustukuose.

Pamatų parametrų skaičiavimas

Populiariausi pamatų tipai: juostiniai, plokštės, koloniniai, poliniai arba kombinuoti. Kiekvienam tipui atliekamas individualus skaičiavimas su giliu įvertinimu. Pradinis kokybiško pamato rodiklis yra teisingas atraminės dalies apskaičiavimas.Pamatai turi visiškai perkelti apkrovą iš namo į žemę. Jei atraminė dalis apskaičiuojama neteisingai, statybinio objekto svoris stums gruntą. Netolygus namo susitraukimas atsiras, kai pamatuose ir sienose atsiras įtrūkimų. Skaičiavimas nėra kokybiško pagrindo garantija. Jie kalba apie kokybę kartu su skaičiavimu, teisingu įrenginio įgyvendinimu ir veikimu. Formulėje yra du rodikliai:Namo svoris yra spaudimo jėga pamatams ir gruntui. Svoris padauginamas iš saugos koeficiento 1,2. Kiti veiksniai yra skirti sumažinti nuokrypį. Jei planuojama statyba su kompleksiniu žemės reljefu, didžiausias dėmesys skiriamas pamatų skaičiavimui. Palyginimui, užsisakykite projektą iš statybos techninio inžinierio ir atlikite geologiją.S> (P x 1,2) / R, kur S yra atramos sritis; P – namo svoris; 1,2 – saugos koeficientas; R yra dirvožemio atsparumas. Namo savitojo slėgio (P) ant padu grunto rodiklis (R) turi būti mažesnis už projektinę varžą: P <R Grunto sudėtis ir laikomoji galia nustatoma pagal vidutinius rodiklius: molio kv. cm = 3 kg; smėlio vienam kv. cm = 2 kg.

Konturų žymėjimas

Lygio pagalba kampuose nustatomas nulinis taškas. Žymėjimas atliekamas pagal nustatytus reikalavimus. Atstumas iki gyvenamojo namo ne didesnis kaip trys metrai, iki ūkinių pastatų – vienas metras. Išsamus taisyklių ir reglamentų sąrašas yra išdėstytas dokumente „Individualių būstų statybos teritorijų planavimas ir plėtra“.

Jums reikės špagato, matavimo juostos ir kvadrato. Pagal projektą įkalti pirmieji kuolai. Išilgai perimetro tarp žymių traukiama virvė. Optimalus atstumas nuo fasado yra 5 metrai. Matmenys gali būti koreguojami priklausomai nuo naudojamos medžiagos. Išmatuojamos pusės, tada tikrinamos įstrižainės. Įsukus į kaiščius, atliekamas kontrolinis įstrižainių matavimas. Numatomo pamato pločio atstumu traukiama antra žymėjimo virvė. Ant jo kasama tranšėja.

Kasti dirvą

Pamatai yra labiausiai apkrautos pastato dalys. Prieš kasant tranšėją, būsimo pastato vietoje pašalinamas maždaug 15 centimetrų augalinės žemės sluoksnis. Jei nepašalinsite, augalų šaknys supūs, o tai nusvers namo grindis ir pertvaras.

Pamatus ruošiant ir kasant dirvą yra daug įrankių. Patogu naudoti tranšėjų kasimo mašinas. Neturėdami specialios technikos kasa kastuvu arba naudojasi traktoriumi. Patarimas- rankinis darbas atsiperka su palūkanomis. Sienos lygios, be defektu. Nukrypimas nuo planuoto pločio apytiksliai 1cm Traktorius padaro 5-10cm paklaidą. Nelygumai valomi kastuvu.

Kasdami ir lygindami būsimo pamato pagrindą, būtina stebėti gylį, nuolat matuoti liniuote. Nelygumai lyginami dedant smėlio, o po to jis sutankinamas. Molio dirvožemyje armavimas yra privalomas.

Parašykite komentarą